Fortnite

I Fortnite Battle Royale forsøger 100 spillere at blive de(n) sidste, der overlever ved at kæmpe alle mod alle. Plottet i Fortnite er, at 98% af jordens befolkning forsvinder efter en verdensomspændende orkan.

I Fortnite kan man deltage solo, duo eller i et squad bestående af fire spillere, der skal løse forskellige missioner fx samle ressourcer, opbygge fæstninger og konstruere våben og fælder. 

 

Spillet begynder ved at spillerne kastes ud fra en bus, der flyver over banen.  Når de lander, gælder det om at få fat i våben, genstande og ressourcer, der ligger spredt rundt på den store bane. Målet er at angribe og eliminere modstanderne og samtidig holde sig selv, og sit eventuelle hold eller makker, i live. Banen skrumper en lille smule hele tiden og tvinger spillerne tættere på hinanden.

Fortnite blev lanceret af spiludvikleren Epic Games i efteråret 2017. Det er et gratis onlinespil, som kan spilles på computer, konsol og smartphone. Spillere har mulighed for at vælge mellem fire forskellige spil: Save the World, Creative, Battle Royale og Party. Battle Royale er klart det mest populære, hvorfor det typisk er det spil, der tales om, når man siger navnet Fortnite.

Positive aspekter - spiltid er ikke spildtid

  • "Afhængighed"

Dansk forskning peger i øjeblikket på, at computerspil er en sund hobby, som hverken truer trivsel, frontallapper eller dopaminsystemer, som skræmmeoverskrifter i medierne har tendens til at hævde. Dette fritager dog ikke os voksne fra at følge med i vores børn og unges hobbyer, eller fra at sørge for at de dyrker dem på en sund og forsvarlig måde. Vi skal kende til spillenes risici, så vi kan præge legen, understøtte dannelsen og forme udviklingen. 

 

  • Fællesskab og socialt samvær

I dag mødes man i høj grad for at game sammen, selvom myten om den ensomme gamernørd i kælderen lever i bedste velgående. Gaming er en god måde at være sociale sammen, både i samme lokale og hver for sig, fordi man mødes i et digitalt univers og kan snakke sammen der. Desuden findes der et stort fælleskab om Fortnite på Twitch og YouTube.

I Fortnite kan man hænge ud med vennerne og møde folk på en anden måde, end når man besøger deres konti på sociale medier for at snage. 

 

  • Prosocial opførsel

I Fortnite opfordres man til ikke at lade sine venner i stikken, og det er en klar fordel at spille sammen med andre, idet man kan genoplive hinanden inden for 50 sekunder, hvis man bliver dræbt, og man kan hjælpes ad med at løse missioner der skaffer våben og ressourcer. Dvs. man har større chance for at gennemføre banen og at klare sig godt i spillet, hvis man har allierede og spiller i et fællesskab. Dette styrker spillernes sammenhold og deres evner til at samarbejde.

 

  • Identitetsarbejde

For børn og unge, der måske ikke trives så godt i den fysiske verden og døjer med angst, depression, ensomhed eller lignende kan det være en befrielse at dykke ned i Fortnites verden med en parallel identitet, idet man selv bestemmer sin karakters køn, udseende og kompetencer. Denne feature kræver dog køb af V-bucks.

 

 

Problematiske aspekter

  • V-bucks og køb-i-spil

Spillet er gratis - til at begynde med. Dette sikrer, at alle børn kan få en smagsprøve og deltage i "festen" med alle deres klassekammerater og venner. Spillet benytter dog mikrotransaktioner til køb af spilvalutaen V-bucks, der kan bruges til at købe kosmetiske skins, der ændrer dit eller dine våbens udseende, dog uden at give dig fordele over andre spillere. 

V-bucks kan dog også optjenes. Dette gøres ved at logge ind dagligt og spille et par kampe, hvor man løser en række udfordringer