Twitch

Twitch er et amerikansk specialiseret sociale medie - en livestreaming platform, som tilgås enten ved at downlaode en app eller ved at logge på twitch.tv.

Aldersgrænsen for brug af Twitch er 13 år, og hvis man er 13-18 år, skal man have forældretilladelse for at måtte benytte sig af Twitchs tjenester.

Hvad bruges Twitch til?

Twitch er en pendant til YouTube, og her mødes millioner af mennesker verden over hver dag for at chatte, blive underholdt og indgå i interessefællesskaber. Emnerne er mange, fx spil, musik, sport, rejser og mad. Platformen er en af e-sportens højborge, og her kan man se med, når folk fra hele verden der gamer live online eller livestreamer sig selv spille fx Fortnite, League of Legends, Fifa, Grand Theft Auto, Counter Strike, Minecraft og World of Warcraft.

 

Det er gratis at bruge Twitch, og man kan se en masse indhold uden at have en bruger. Hvis du opretter en gratis bruger, får du en masse fordele, men der er også mange tilvalgsmuligheder, som man kan ende med at betale for. Fx kan brugere støtte deres yndlingsstreamere, hvis de abonnerer på deres kanal og har et Twitch-abonnement.

 

De mest populære danske Twitch-streamere er Zrool, Jaxstyle, JKFIFA og MarckozHD, mens de internationalt største streamere er amerikanerne Ninja og Tfue, der begge streamer Fortnite.

 

Desuden giver Twitch mulighed for, at man kan linke sin Twitch-konto med adskillige spilkonti for at opnå fordele i spillene. Disse fordele opnås ved at streame et game af en vis varighed defineret af spiludbyderne. 

Fordele ved Twitch

  • Twitch-brugere må ikke streame indhold der er rated "Adult Only" (AO) efter amerikanske ESRB-standarder. Desuden opdaterede Twitch i februar 2018 deres indholdspolitikker, så hadsk tale og chikane er bandlyst fra platformen. I foråret 2021 opdaterer Twitch deres retningslinjer igen for at beskytte deres marginaliserede brugere yderligere.
  • Brugere kan skrive sammen privat via Whisper-funktionen, og det er muligt at blokere beskeder sendt fra fremmede.
  • Twitch bruges ofte til at offentliggøre spiltutorials, så det fungerer godt som læringsplatform hvor man kan dygtiggøre sig og finpudse sin spilteknik. 
  • I chatten kan man kommentere på en stream og på den måde indgå i et socialt fællesskab med andre seere, og Twitch gemmer en stream, så man kan logge på igen senere og gense en udseendelse.

Ulemper

Det er let at blive fristet til at købe ting gennem links på en Twitch-stream fx spil og andre produkter, hvorfra streameren modtager kommission.

 

Idet streamingen foregår live og er uforudsigelig, er det i praksis svært at moderere sproget i udsendelsen og i kommentarsporet, derfor er det normalt at opleve grov eller stødende sprogbrug.