YouTube

En populær hjemmeside, hvor man frit kan dele videoer og abonnere på (følge) andres Youtube-kanaler.

Hvis du opretter en bruger, kan du uploade videoer, se andres videoer og kommentere dem. Som bruger kan du uploade lige så mange videoer, du vil, til din kanal.

Hvis du ikke opretter en bruger, så kan du se de fleste videoer på Youtube. Dog skal man have oprettet en bruger for at se videoer med nøgenhed eller indhold af seksuel karakter, for at bevise man er over 18 år.

Aldersgrænse

Man skal være 13 år for at lave en Youtubekonto. Hvis Youtube finder ud af, at indehaveren af en kanal er under 13 år, bliver den lukket.

Fordele

Der er mange forskellige videoklip, så man kan se det, der interesserer en, og videoerne kan være både underholdende og lærerige.

Ulemper

Der er på den måde ikke noget filter på Youtube, så børn og unge kan nemt finde videoer, der ikke er tiltænkt dem.

 

Hvis børnene lægger videoer op, er de typisk ikke beviste om privatindstillinger.

Råd til forældre

Snak jævntlig med jeres barn om hvilke videoer, de ser på Youtube, og hav klare aftaler om hvad der er i orden at se. 

Hvis jeres børn selv lægger videoer op, bør de være private, så det kun er dem, de kender, der kan se videoen.

Hvis I opdager, at jeres barn ser en video, I mener indeholder upassende materiale, kan I anmelde videoen ved at markere den som upassende. Herefter gennemser personale hos Youtube videoen og vurderer, om den overskrider deres retningslinjer.

Gennemlæs evt. Youtubes retningslinjer: Retningslinjer for fællesskabet

Center for Digital Pædagogik har udarbejdet en udførlig guide til privatindstillinger på YouTube: www.cfdp.dk/saadan-indstiller-du-dit-barns-youtube-profil