Yubo

Yubo er en fransk gratis social medieapp, hvor man kan få nye venner og indgå i digitale fællesskaber med folk fra hele verden. Tidligere hed app'en Yellow, den omtales som "Tinder for børn" eller "Tinder for teenagere",

Livestreaming er en af kernefunktionerne i app'en. I hver session kan der være op til 10 streamere og et ubegrænset antal tilskuere kan se med. Streamere kan bidrage til en livesession, hvis de inviteres til den, eller hvis de selv opretter en. Tilskuerne kan kommentere på videoerne, og streamere og tilskuere kan blive venner i app'en.

FORDELE VED YUBO

Yubo består af to communities: ét for 13-17 årige og ét for brugere over 18 år. Medlemmer af det ene community kan ikke kommunikere med brugere fra det andet.
 
App'en bruger ansigtsgenkendelse og teknologi, der skønner alder (Yoti) hver gang et foto uploades, for at sikre, at brugeren ikke er under 13 år eller er en voksen der har oplyst en forkert alder. Desuden scanner Yubo Google for at se om brugeren har fundet profilbilledet på nettet.
Desuden sidder der moderatorer hos Yubo, som støttet af en algoritme scanner enhver videostream og afbryder den, hvis der er nøgenhed, og beder mindreårige brugere om at tage tøj på. Yderligere overvåges titlerne på livestreams for at undgå upassende indhold.

PROBLEMATISKE ASPEKTER

Årsagen til øgenavnet "Tinder for børn/teenagere" er Yubos swipe-funktion. Her kan brugerne swipe til højre eller venstre for at komme i kontakt med andre unge. Som i Tinder præsenteres brugere af deres profilbilleder, og den enkelte bruger kan desuden filtrere forslagene efter geografi og køn, så udvalget målrettes. Når to brugere har swipet til højre på hinanden, bliver de venner i Yubo.
 
Yubos aldersgrænse er 13 år. Hvis en nyoprettet bruger angiver sin alder til under 13 år, bliver denne afvist, men personen kan sagtens gå tilbage og angive en anden alder, og den forældretilladelse som brugere under 18 år skal fremskaffe, indeholder blot et flueben.
Apple Appstore angiver aldersgrænsen til +17 år, idet den indeholder mildt seksuelt indhold og nøgenhed, mild blasfemi eller grov humor og intense voksne/vovede temaer.
 
Børn og unge nævner selv følgende ulemper ved Yubo: at andre gør og siger upassende ting, at man ikke ved om folk er dem de siger de er, og at man kan blive kontaktet af tilfældige brugere.
Yubo financieres gennem mikrotransaktioner; til gengæld er der ingen reklamer i app'en.

KLUBBERNE ANBEFALER

Hvis dit barn bruger Yubo, så lad være med at antage det værste. De fleste børn vil blive draget til app'en af uskyldige årsager: nysgerrighed og et ønske om popularitet og bekræftelse.
Men tal med dit barn eller unge om de potentielle risici ved brug af Yubo, hvad de håber på at få ud af at oprette en profil, hvordan de skal reagere, hvis de støder på upassende indhold og hvordan de anmelder det.
Overvej også om dit barn er modent nok til at se den type indhold der delesi app'en.
Vejled dit barn i hvordan de passer på deres personlige information, og tal om de potentielle farer der er ved at dele for meget information med en fremmed.